indian summer garden

"Indian Summer Garden: 5 tips voor Jouw Late Zomerse Tuintransformatie!"

Mijn 700m2 tuin is een uitdaging! En zeker in het begin toen ik nog geen plan had, geen goede lijnen. Ik keuzes moest maken in alle ideeën die ik heb. Ik ben het overzicht vaak kwijtgeraakt.

Stap voor stap werd het mij duidelijk dat een tuin altijd leeft, er is altijd wel wat te doen. Maar de hoeveelheid wat je moet dat bepaal je zelf. De tuin kan op jouw voorwaarden leven, jij kiest wat je wel en niet doet, welk stukje je nu gaat aanpakken, en beetje bij beetje wordt de tuin dan fijner om te zijn, gaat beter bij je passen en wordt uiteindelijk jouw droomtuin.

Nu het weer richting de nazomer gaat, de dagen weer iets korter worden en de tuin iets meer in rust gaat, is het de ideale tijd om je tuin nieuw leven in te blazen en te genieten van de prachtige kleuren en texturen die deze tijd van het jaar met zich meebrengt. Het herontwerpen van specifieke delen van je tuin zal je tuin een frisse uitstraling geven, klaar voor de komende maanden. In deze blog geef ik je enkele ideeën om je tuin opnieuw in te richten en te renoveren voor de late zomer en het najaar, met de focus op terrasindeling, nieuwe beplanting en een nieuw tuinpad.

Voor de nieuwkomers onder ons, degene met een nieuw aan te leggen tuin 😉

Gebruik de tips om na te denken over wat je wilt in je tuin, neem onderstaande mee in een lijstje van je gaat maken: Wat wil ik het liefst in mijn tuin.

Daar gaan we 😊


Terrasindeling: Creëer gezellige buitenruimtes

Een goed ontworpen terras kan je tuin transformeren in een uitnodigende en gezellige ruimte waar je kunt genieten van de late zomeravonden en herfstachtige dagen. Kijk goed of er plekjes zijn in de tuin waar je graag wilt zitten om de laatste zonnestralen van de nazomer te kunnen pakken. Een terras kan heel makkelijk gemaakt worden op een stukje gras of maak het eens met bijvoorbeeld houtsnippers. Dit is een makkelijker manier om je stoel ergens anders neer te kunnen zetten, weinig moeite, en toch lekker in het zonnetje genieten.

Plaats bij het terras een aantal grote potten met bloeiende planten in mooie herfsttinten om een warme en gastvrije sfeer te creëren. Wanneer ze zijn uitgebloeid in de pot kun je ze een mooi plekje geven in de tuin om de pot daarna te vullen met bollen voor het voorjaar!

Nieuwe beplanting voor een kleurrijk geheel

Een van de meest zichtbare manieren om je tuin te vernieuwen, is door te kiezen voor nieuwe beplanting die speciaal geschikt is voor de late zomer en herfst. Overweeg bloeiende planten en struiken die schitteren in warme tinten zoals rood, oranje en geel. Chrysanten, zonnehoedjes, herfst anemonen, asters, duizendblad en siergrassen zijn prachtige opties die je tuin een kleurrijke uitstraling geven.

Het toevoegen van deze herfstbloeiers aan je tuin zal niet alleen zorgen voor een prachtig kleurenspektakel, maar het zal ook een waardevolle bijdrage leveren aan het ondersteunen van de insectenpopulaties in je omgeving. Het is belangrijk om je tuin divers te maken met verschillende bloemen en planten, zodat je gedurende het hele seizoen een gezonde en levendige habitat voor insecten kunt bieden. 


Hergebruik en recycle

Een ander aspect van inrichting en renovatie is het hergebruiken en recyclen van materialen in je tuin. Kijk eens wat je nog hebt staan in je tuin, snuffel op marktplaats of ga eens langs de kringloop. Oude houten pallets kunnen bijvoorbeeld worden omgezet in verticale tuinbakken voor kruiden of sierplanten. Geef oude potten, emmers of andere containers een nieuw leven door ze te gebruiken als plantenbakken. Je kunt ze verven of versieren om een unieke uitstraling te creëren. Het toevoegen van elementen die je al hebt, maar op een nieuwe manier gepresenteerd, geeft veel voldoening en zal een mooie nieuwe boost geven aan je vernieuwde tuin.

Een nieuw tuinpad vanuit een andere blik. 

Een nieuw tuinpad kan niet alleen de doorstroming in je tuin verbeteren, maar het voegt ook visuele interesse toe. Overweeg om een natuurlijk ogend pad aan te leggen met kiezelstenen of houtsnippers, dat mooi aansluit bij de omgeving. Voor een meer formele uitstraling kun je kiezen voor bakstenen, tegels of natuursteen. Zorg ervoor dat het pad goed verlicht is voor de avonduren en overweeg het toevoegen van enkele decoratieve elementen, zoals lantaarns of tuinornamenten langs de route.

Onderhoud en voorbereiding

Bij elke herinrichting en renovatie is het belangrijk om rekening te houden met het onderhoud van je tuin. Zorg ervoor dat je nieuwe planten geschikt zijn voor je klimaat, je bodem en dat je de juiste zorginstructies opvolgt. Bovendien is het slim om nu alvast na te denken over voorbereidingen voor het najaar, zoals het snoeien van bomen en struiken, het planten van bloembollen voor het volgende voorjaar en het mulchen van je tuinbedden.

Hier een volgende keer meer over wanneer het tijd wordt om na te gaan denken over het winterklaar maken van je tuin!

Het ontwerpen en renoveren van specifieke delen van je tuin voor de late zomer en het najaar kan een lonend project zijn. Met nieuwe beplanting, een goed ontworpen terras, een nieuw tuinpad en aandacht voor onderhoud en voorbereiding, kun je je tuin omtoveren tot een prachtige oase waar je het komende seizoen van kunt genieten.

Dus trek je tuinhandschoenen aan en ga aan de slag met het creëren van je droomtuin!


Wil jij nog beter worden in het creëren van je eigen droomtuin. Groen Geluk is een gids je helpt om je eigen tuin te ontwerpen. Het is een hele makkelijke manier om tot jouw droomtuin te komen, waar je kunt genieten van al je BBQ-avonden en waar je gezin zich kan ontspannen.

Na het volgen van de cursus weet je alles over de indeling van je tuin, hoe je privacy creëert, over de beplanting in je tuin, wat er nodig is voor het perfecte ontwerp, hoe je je budget zo goed mogelijk inzet, en hoe je het uiteindelijk allemaal gaat uitvoeren.

Je kunt de lessen op elk moment van de dag volgen, en je kunt het op elke plaats doen, je hoeft geen groene vingers te hebben, zolang je maar je tuin in gedachten kunt houden. De video's zijn afgestemd op een beginnend niveau, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je niet mee kunt komen. Iedereen kan dit leren, als je de modules volgt dan leer ik je stap voor stap wat je moet doen.

Ik help je met mijn kennis, maar je hebt niet al mijn kennis nodig om je eigen tuin in te richten. Ik ga je heel specifiek aangeven hoe jij je eigen droomtuin kan ontwerpen; en wat je daarvoor nodig hebt.

Liefs, Esther